Nolanokalipszis most, avagy a Ryan hadsereg megmentése - Dunkirk élménybeszámoló

Dunkirk

Rendező(k): Christopher Nolan
Író(k): Christopher Nolan
Főbb szereplők már ha vannak akik ilyennek nevezhetők: Aneurin Barnard, Fionn Whitehead, Tom Hardy, Mike Rylance, Cillian Murphy, Harry Stiles, Kenneth Branagh, James D'arcy

Eredeti megjelenés: 2017. július 19.
Magyar bemutató: 2017. július 20.












Na, eljött ez a nap is: Nolan filmet néztem moziban. Már ideje volt - igazából annak is, hogy A sötét lovag-trilógián kívül egyáltalán bármilyen más Nolan filmet megnézzek - és kapóra jött, hogy a Sugárban van egy pecsétgyűjtés, amiben 5 pecsét után garantált ajándék jegy jár (meg van egy wellness hétvégés főnyeremény, de az nem izgat), és a Dunkirk is a pecsétadó filmek közt volt, szóval ezt kihasználva kipróbáltam, milyen is Nolan mikor háborút rendez. Hát valami zseniális!

Christopher Nolan napjaink talán egyik legnagyobb presztizsű rendezője, aki ha odamegy a Warnerhez és azt mondja "Én most háborús filmet fogok forgatni", akkor a fejesek nem azt mondják hogy "És a forgatókönyv?", "És kik lesznek benne?", "És kik a producerek?", "És mennyibe kerül?", hanem azonnal vágják hozzá a kötegekbe rendezett bankjegyeket - nem véletlenül fizettek csak neki 20 milliót ezért a filmért. A rendező a 2000-es Mementó óta egyetlen közepes vagy egyöntetűen rossz filmet se tett le az asztalra (előtte egy közepesen jó A Csapda című filmet készített), a nézők nagy része imádja, a kritikusok szintúgy, így a Warner Bros.-nak minden oka meg van arra, hogy bízzon ebben az emberben: "Ha háborús filmet akar, akkor csinálja." Meg is csinálta, de még milyen jól meg is csinálta.

A film a II. világháborúban játszódik, ahol a szövetséges csapatokat elzárták a francia Dunkerque (AKA Dunkirk, én maradok az angol névváltozatnál ha nem baj) városában. Megkeződik hát a Dinamó hadművelet, mely során a brit haderő és jó sok civil hajó segítségével több mint 300 000 katonát mentenek ki onnan. A történet lényege ennyi, a dunkirk-i eseményeket 3 szempontból láthatjuk: földön, vízen és levegőben. Ez a 3 szál aztán időnként találkozik, miközben ezen szálaknak az ideje is váltakozik - pl. Cillian Murphy karakterét megtalálják egy roncsnál és kihúzzák a hajóra a vízi szálon, aztán később a szárazföldi szálon kiderül, hogy hogy is került oda.

A film egyszerűen mesterien van megoldva. A feszültség brutális, tényleg olyan volt, mintha mi is ott lennénk a csatában. A látvány eszméletlen (pedig az első sorból néztem a filmet), már csak azért is, mert Nolan minél több dolgot szeret valóságban is megcsinálni, ezért az egész valósághűnek hat - talán csak a végén volt egy olyan snitt, aminél éreztem hogy az CGI. Ezt élvezet lehet IMAX-ben nézni.

A hang szintén remek, a feszültség miatt a fegyverek zajától néha eléggé meg tudtam ijedni. Ezt tovább fokozza Zimmer bácsi zenéje, ami film nélkül nem igazán szokott nekem bejönni, de a filmmel együtt valami eszméletlenül jól működik.

És akkor jöjjenek a karaktere... akarom mondani jönnének a karakterek, de azok nem igazán vannak.
Ám míg a Transformers filmeknél azért nincsenek karakterek, mert lusták voltak kidolgozni akárcsak egyet is, itt azért nincsenek, mert nem is igazán volt rájuk szükség. Mármint igen, vannak szereplői a filmnek, de senki sincs igazán kiemelve, minden szereplőt egyenrangúnak érzünk, még a statisztákat is. Színészi játékban már vannak valamelyest kiemelkedőek, mint a segítséget nyújtó Mark Rylance, a katonák sorsáért aggódó Kenneth Brannagh, az idegösszeroppanásos Cillian Murphy, a vadászrepülős Tom Hardy (akinek lassan szokásává válik, hogy eltakarják az arcát), de még a One Direction-ös Harry Stiles is bebizonyítottak, hogy lehet benne valamelyest színészi játékot találni. Bár igazából alig beszélnek a moziban, de nem is volt rá igazán szükség.


Röviden és tömören: ha csak egy filmet akarsz moziban nézni az idén, akkor ezt legyen az mert a Logan-t sajna nem vetítik már. Mert ha szeretted Nolan eddigi munkáit, akkor nagy eséllyel ez is tetszeni fog. (És ha ez a film nem kap februárban egyetlen Oscar-t se, akkor az Akadémia kezdheti ásni a tömegsírját.)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése