A forgatókönyv is elég setét - A Setét Torony élménybeszámoló

A Setét Torony
(The Dark Tower)

Rendező(k): Nikloaj Arcel
Író(k): Akiva Goldsman, Jeff Pinkner, Anders Thomas Jensen, Nikolaj Arcel

Főbb szereplők: Idris Elba, Matthew McConaughey, Tom Taylor, Dennis Haysbeart, Claudia Kim, Jackie Earle Haley, Fran Kanz


Eredeti megjelenés: 2017. augusztus 4.
Magyar bemutató: 2017. augusztus 3.











A filmről érkező első hírekig én még csak nem is hallottam Stephen King regényfolyamáról, A setét toronyról, de ahogy elkezdtek az első anyagok (poszterek, előzetes) érkezni, érdekelni kezdett a film és az alapjául szolgáló könyv. Még a nyáron el is kezdtem a könyvsorozat olvasását, az első két kötetet (A harcos, A hármak elhivatása) be is tudtam fejezni (sajnos utána zárva volt a könyvtár egy darabig leltározás miatt), és az alapján kifejezetten tetszett. El is kezdtem nemrég a harmadik könyvet (Puszta földek), de előtte még egy éjszakai vetítés alatt - ami az utolsó vetítés is volt a Sugár Moziban, mielőtt levették volna a műsorról - megnéztem a filmet is.

A történet csupán részleteket vesz át a könyvekből. Adott Jake Chambers, akinek furcsa látomásai vannak egy másik világról, ahol a Feketeruhás (aki egy Walter nevű sötét mágus) különleges energiával, ragyogással rendelkező gyerekeket használ fel, hogy elpusztítsa a setét tornyot, miközben a Harcos (akit Rolandnak hívnak) azért küzd, hogy elpusztítsa a Feketeruhást. Jake-t eleinte mindenki bolondnak tartja, ám egy nap eljön érte két bőrmaszkos (a Feketeruhás szolgái), hogy őt is felhasználhassák. Ám Jake megszökik, és egy talált átjárót használva átjut a másik világba, ahol találkozik Rolanddal. Roland a fiú segítéségével próbálja kiiktatni Waltert, aki szintén a fiút akarja, mert vele végre tényleg elpusztíthatja a tornyot.

A történet így izgalmasnak hangozhat... de a filmben nem az.

A setét tornyot adaptálni eleve egy mocskosul nehéz feladat, és ezt az alkotók is tudták, épp ezért csak elemeket vettek át a részekből (a film leginkább A harcosból építkezik, de pl. Roland rajzát a világokról és a harcosok esküjét a Puszta földekből vették át), ami köré egy új történetet írtak. Ez nem is lenne baj, egy izgalmas blockbustert hozhattak volna ki belőle - csupán néha borzalmasan unalmas tudott lenni. (Aztán volt egy-két jó poén, aminek nagy részét a könyvből vettek szintén át.)

Pedig a látvány az jól össze lett rakva, csak az akció nem. Roland és a bőrmaszkosok harca még néha-néha izgalmas volt, de amúgy nem igazán nyűgözött le. A végső epikus csatával meg volt egy nagy baj: a legkevésbé se volt epikus. És ezt a történet se tudta igazán fokozni - vannak benne jó ötletek, de nem igazán áll össze egésszé a dolog. Az is zavart, hogy míg a könyvekben Roland A setét toronyhoz akar eljutni és Walter a torony urának szolgája, addig itt felcserélődött a dolog: Roland védi a tornyot, Walter pedig a pusztulását akarja.

A zene... Junkie XL mégis mi a fenét keres a filmes szakmában? A Mad Max - A harag útjához volt egy-két jó zenéje, a Batman Superman ellennél meg ott volt mellette Hans Zimmer, de ennek a filmnek a zenéje pont annyira semmilyen, mint a Deadpool-é (csak ott voltak más előadóktól átvett zenék, amik mentették az egészet). Volt talán egy zene ami jól sikerült, a többire igazából egyáltalán nem emlékszem, ami azért eléggé baj szokott lenni.

És akkor a karakterek:
Sokan kiakadtak azon, hogy a Clint Eastwood-ról megmintázott Rolandot Idris Elba alakítja, de engem nem zavart. Nem jött be annyira, mint a könyvekben, de rossz se volt.
Jake szerencsére nem vált egy irritáló gyerekszereplővé - ami azért nem mindig sikerül -, az ifjon Tom Taylor állta a sarat.
És ott volt Matthew McConaughay Feketeruhása, aki maga volt a megtestesült gonosz. Kegyetlen volt, direkt szenvedést akart okozni, és még a saját szolgáival is kész volt a legdurvábban elbánni. Csak egy baj volt vele: túl erősre csinálták, konkrétan felturbózott Jedi-trükkel elmond valamit a karaktereknek, és azok megcsinálják (ha nem ellenálló az elméjük, mint Rolandé).
És lényegében ennyi a karakterekből, a többiekről nem igazán lehet bármit elmondani, pedig akadtak tehetséges színészek is köztük (mint pl. Jackie Earle Haley).

Ezzel együtt se lett nézhetetlen A Setét Torony, mindössze sajnos közepesen elfogadható alkotás lett belőle. Az előző kérdőívnél nem tudtam még csalódást keltő adaptációt mondani, de most már határozottan ezt a filmet válaszolnám rá. A könyv rajongóinak a legkevésbé se tudom ajánlani, de akit esetleg érdekel az bepróbálkozhat vele, hátha neki el tudja nyerni a tetszését. Nálam nem sikerült.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése