A Lucasarts visszavág - Star Wars - Az utolsó Jedik élménybeszámoló

Star Wars - Az utolsó Jedik
(Star Wars - The Last Jedi)

Rendező(k): Rian Johnson
Író(k): Rian Johnson

Főbb szereplők: Daisy Ridley, Mark Hamill, Adam Driver, Oscar Isaac, John Boyega, Kelly Marie Tran, Carrie Fisher, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels

Eredeti megjelenés: 2017. december 15.
Magyar bemutató: 2017. december 14.




A következő cikk helyenként spoilereket tartalmazhat, ezeket feketével kihúzom, és a részlet kijelölésével olvasható el: mint pl. ez a rész.

Eltelt újabb egy év, újra itt egy Star Wars-film. Bár elég sokan elégedetlenek voltak Az ébredő Erővel (amivel nekem is voltak gondjaim), én mégis imádtam, akárcsak az utána érkező, valamelyest a rajongókat szintén megosztó Zsivány egyest is (utóbbiról készül egyébként az első élménybeszámolóm, amit ide kattintva nézhettek meg), és gyanítottam, hogy Az utolsó Jedikkel is ez lesz. És bár itt is jöttek a negatív rajongói értékelések (meg pár kritikustól is), a többség mégis szerette - ahogy én is.

A történet pontosan ott kezdődik, ahol az előző véget ért (vagyis nem 100%-osan, de max. pár nap telt el). Rey igyekszik jedivé válni az elvonult Luke Skywalker segítségével - még ha ő nem is igazán akarja Rey-t tanítani -, eközben az Ellenállást üldözi a Birodalom az Első rend, Finn kaszinózik, Hux ŰrHitlerkedik, Poe harcol, BB-8 poénkodik, Leia, R2 és Chewbacca alig vannak jelen, Kylo Ren meg végre normális gonosztevővé válik.

Az előző résznél sokan - köztük én is - azt hozták fel problémának, hogy az Egy új reményt másolja és elég kiszámíthatóvá vállt. Nos, ez a rész is vesz át elemeket A Birodalom visszavágból és A Jedi visszatérből, de hogy nem kiszámítható, az biztos.

Több olyan pontja is van a filmnek, amikor azt hinnénk: na, ez a történet akkor így fog folytatódni, ám hirtelen történik valami, ami teljesen feje tetejére állítja a dolgokat. Nem kecsegtet olyan dolgokkal, amire rengeteg rajongók vártak - Rey szüleinek kiléte is ide tartozik -, több ponton is igyekszik merész dolgokat tenni - Finn-t majdnem kinyírták egy jelenetben -, és picit elmosta az Ellánálás és a Rend közti vonalakat is Benicio del Torro karaktere által.

A látvány továbbra is remek, a harcok is egész jóra sikeredtek - főleg a Snoke rezidenciáján történt mészárlás -, meglátszik a sok pénz, amit a Disney a filmre költött.

A zene... Az ébredő Erőhöz hasonlóan ez a zene se annyira grandiózus, mint az eredeti vagy az előzmény trilógiánál, de azért szögezzük le, hogy John Williams több mint 80 éves, ennyi idősen az is csoda, hogy még zenét szerez egyáltalán. Azért akadt egy-két jól összerakott téma, főleg a Rend oldalán.

És akkor a szereplők:
Nagyon tetszett Rey útkeresése és a szülei kilétének kutatása (meg Rey is) valamint Finn románci szála, de a legnagyobb fejlődésen szerintem Poe megy át, aki vakmerően csak arra gondol, hogy hogyan tehetnének keresztbe a Rendnek, a vége felé viszont rájön, hogy ez milyen áldozatokkal is járhat.

Az eredeti trilógia szereplői továbbra is háttérszereplőként működnek (Chewbacca még annál is kevesebbet szerepel, R2-nak meg durván 2-3 jelenete van összesen), de jól hozzák a szerepüket. Mark Hamill mint a Jedi rendet maga mögött tudó Luke meghökkentő és zseniális volt - külön tetszett a szellem Yodával való beszélgetése - bár talán nem kellett volna a végén Obi Wan-módra meghalnia -, a néhai Carrie Fisher is remek alakítást nyúlt a már egyáltalán nem hercegnő Leiaként - és már ő is használta az Erőt -, C-3PO-nak pedig végre több, vicces jelenete volt.

A további szereplők közül talán a del Torro által játszott fogolyt emelném ki (aki sokkal nagyobb zseni, mint ami kilátszik belőle), meg a porgokat, akik az a tipikus "olyan-cuki-hogy-belehalok" szintűen lettek megcsinálva, de persze a jeges bolygón lévő jégfarkasok is jók voltak.

És akkor a gonoszok:
Hát, náluk sajnos nem volt ilyen jó a helyzett. Phasma kapitány a széria történetének egyik legfeleslegesebb karaktere: ígérték, hogy több játékidőt kap, és jobban megismerjük a karaktert - na, ezt nem csak hogy nem teljesítették, de még sokkal kevesebb időt is kapott. Aztán ki is nyírták, szóval neki is sok értelme volt - még Bobba Fett pótléknak se ment el. Hux tábornok szerepe meg kimerül abban, hogy egy ŰrHitler - annak viszont fenemód jó egyébként. Snoke már egy fokkal elfogadhatóbb - az elején néha pontosan azt mondta Kylo Renről, amit én gondoltam róla - és tényleg egy rémisztően nagy gonosznak érződik, de sajnos ő se lett jobban kihasználva. Engem az zavart, hogy a nagy ereje ellenére milyen könnyedén kinyirták őt.

És ott volt a film egyik nagy pozitív meglepetése, Kylo Ren.Ő a legutóbbi részben a "megértem-valamelyest-a-motivációit-és-jó-karakter-de-engem-mocskosul-idegesít" kategóriába sorolható volt számomra (mint a Bosszúállók-beli és a Thor: Sötét világ-beli Loki, vagy a Dexter Lila West-je és a Gotham Barbara Kean-je), most viszont sikerült egy elfogadható gonosszá válnia, ami azért nem kis teljesítmény tőle.

Összességében: ha tetszett Az ébredő Erő, akkor mindenképpen ajánlom, ha nem tetszett az... akkor is érdemes tenni vele egy próbát. Én már alig várom az egészet lezáró IX. részt (meg a Solo filmet is valamennyire).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése