Franciás iramban - Taxi 5. élménybeszámoló

Taxi 5.

Rendező(k): Franck Gastambide
Író(k): Franck Gastambide, Stéphane Kazandjian, Luc Besson

Főbb szereplők: Franck Gastambide, Malik Bentalha, Bernard Farcy, Salvatore Esposito, Edouard Montoute, Sabrina Ouazani, Sand Van Roy

Eredeti megjelenés: 2018. április 11.
Magyar bemutató: 2018. május 3.









A premier előtt vetítésre szóló jegy.
Egész jó kinézetűre csinálták.
A gyerekkorom egyik fontos része volt Luc Besson 1998-as vígjátéka, a Taxi. A hazánkban nagy sikert elérő francia vígjátékot többször láttam már TV-ben és felvetten, VHS-en is, és mai napig a kedvenc vígjátékaim közt van. Érkezett is utána 3 folytatás, és bár részről részre egyre gyengébb lett a széria, én továbbra is élveztem a szupertaxival hajtó sofőr, Daniel és a kelekótya rendőr, Émilien kalandjait - bár a második filmet annyira nem kedveltem. Mikor kiderült, hogy jön a Taxi 5 azonban mégsem örültem túlzottan, mivel ez már a sokadik bőrlehúzás a szériáról, ráadásul immár teljesen új csapattal és készítőkkel. Épp ezért semmit sem vártam a filmtől, amikor a Prartoon-os főszerkesztőmmel megnéztük a premier előtti vetítésen... és talán pont ezért lepett meg.

A történet szerint Sylvain Marot párizsi szuperrendőrt (Franck Gastambide) bizonyos okok miatt áthelyezik a marseilles-i önkormányzati rendőrségre, ahol egy olasz rablóbanda nyomába ered. Ehhez viszont segítségre van szüksége, amit a borzalmas Uber sofőr, Eddy Maklouf biztosítja, aki Daniel unokaöccse, és aki megszerzi a zsarunak a legendás fehér Taxi-t is.

Nem árulok zsákbamacskát: a film hemzseg a hibáktól, minden létező tekintetben. Viszont ennek ellenére meglepően szórakoztató tudott lenni, az "olasz éttermes" jelenetnél például sírva röhögtem - amit talán utoljára a Kingsman-filmeknél éreztem.
A történet valami rém gyenge volt, nagyrészt az első film reboot-jának érződött, de sokkal gyengébb kivitelben. Kiszámítható volt, klisés, és volt benne két gyenge szerelmi szál is, amit hálisten nem erőltettek annyira. Meg merem kockáztatni, hogy ennél még én is jobb filmet forgatókönyvet csináltam volna.

Az akció... it egy fokkal jobb a helyzet, de az előző filmek színvonalát itt se nagyon éri el. Az autós üldözéses részek jók lettek, bár volt egy jelenet, ahol tömegesen mennek egymásnak az autók, ott eléggé kezdték túltolni. A végén lévő akciózás pedig egész jól sikerült.

A zene... na arról érdemit elég nehéz beszélni. Az előző filmek sem a zenéi miatt lettek híresek, egyetlen számot sem tudnék a soundtrack-ből kiemelni, és ez most sincs másként. Az egyetlen tényleg kiemelkedő zene a széria védjegyévé vált Pumb It a Black Eyed Peas-től, amit kifejezetten jó volt újra hallani, ráadásul egy autós üldözés közben.

És akkor a szereplők:
A Marotot alakító Franck Gastambide nem nyújt kiemelkedő alakítást, de a Jason Statham és Vin Diesel kombinációjának érződő színész így is karizmatikus tud lenni. Nem úgy az új sofőrt, Eddie-t alakító Bentalha, aki eléggé idegesítő tudott lenni, de azért voltak jó poénjai. Kettejük közt nem sok kémia volt, de ahhoz elég, hogy elfogadható legyen. Külön tetszett, hogy felcserélték a szerepeket, vagyis ezúttal a zsaru egy profi sofőr, a sofőr pedig egy kétballábas szerencsétlen (Eddy ráadásul örökölte Émilientől a kukába zuhanás képességét is). A csapat is egész jó volt, voltak kiemelkedő karakterek, de igazán emlékezetes csak Anouar Toubali, a francia Peter Dinklage volt Michel szerepében.

Az ötödik résznek csupán két nagy visszatérője akadt. az egyik az Alain-t alakító Edouard Montoute, akinek picit fontosabb szerepe van a többi részekhez képest, valamint most ő szenved súlyos sérülést Gibert helyett. És ha már Gibert: Bernard Farcy is visszatér a széria kultikus karaktere szerepében, aki immár nem rendőrfőnök, hanem polgármester (kíváncsi lennék mennyire lehettek kétségbeesve a marseilles-iek, ha képesek voltak őt megválasztani). Na ő hozza a formáját, rengeteg vicces jelenete volt, bár sajnos annyira emlékezetes most nem.

És akkor a gonoszok:
Na, róluk szinte semmit érdemlegeset nem lehet írni. Igazából csak a 3. és a 4. Taxi-filmben volt emlékezetes főgonosz, és a mostani filmben lévő olaszok nem fognak közéjük tartozni a totális sablonosságuk miatt. Rajtuk kívül volt két rendőr, akiről már első megjelenésük alapján lehetett tudni, hogy korruptak, semmi kiemelkedő jelenetük nem volt.

Összességében: minden jelentős hibája ellenére egy kifejezetten szórakoztató filmet dobtak össze. Igazából nem tudom, hogy kinek ajánljam, de akiknek a Taxi 4 tetszett, azoknak nagy eséllyel ez is be fog jönni. Sokat nem kell és nem szabad várni tőle, és akkor egy jó kis esti szórakozás kisülhet belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése